Gras en Groen kunstgras

Grasmatten leggen in het najaar

 Nu de zomer langzaam op zijn einde loopt en de dagen al aanzienlijk korter zijn, brengt u misschien minder tijd door in uw tuin, maar dat betekent niet dat we die tuin niet mooi en vooral groen willen hebben. Bent u toe aan een nieuw gazon en heeft u besloten om voor grasmatten te kiezen, dan kan dat in het najaar zeker nog. Dat grasmatten leggen alleen in de lente of de zomer zou kunnen, is immers absoluut onwaar. Zelfs als het ’s avonds en ’s ochtends al wat killer wordt, zullen de graszoden zich tijdens de middag nog prima kunnen hechten. Zeker de herfstmaanden september en oktober lenen zich nog prima voor deze klus die uw tuin er meteen een stuk vrolijker uit laat zien.

Houdt de temperatuur in de gaten

Hét belangrijkste criterium om te beslissen wanneer u na de zomer al dan niet nog grasmatten kan leggen is de temperatuur. Zolang de thermometer in de eerste twee weken nadat de zoden werden uitgerold nog boven de tien graden klimt, staat het licht op groen.

Neerslag tijdens het leggen van uw grasmatten

De enige spelbreker tijdens het graszoden leggen zou dan eventueel nog harde neerslag kunnen zijn. Felle buien maken het immers bijzonder moeilijk om de bodem te egaliseren en zonder voorafgaande egalisatie gaat de hele klus niet door. Alleen een goede basis zorgt straks voor een mooi groen tapijt. Maar, eens de grond dan toch weer wat is opgedroogd, kunt u weer verder met het graszoden leggen.

De voordelen van graszoden leggen in de herfst

Het is niet alleen mogelijk om graszoden te leggen in de herfst, er zijn voor u en uw pas gelegde graszoden zelfs nog heel wat voordelen verbonden aan dit seizoen. De grond is tijdens de herfstmaanden sowieso vochtiger in dan het voorjaar of in de zomer en dus zal u zelf veel minder of zelfs niet meer moeten sproeien. Daar bespaard u niet alleen veel werk mee, maar ook kostbare hoeveelheden water als u weet dat u tijdens een warme zomer de nieuw gelegde graszoden tot wel twee uur per dag zou moeten besproeien om ze vochtig genoeg te houden.

 Ook bemesten zal in de herfst vrijwel niet meer nodig zijn, en de kans op verbranding van uw pas gelegde graszoden neemt, samen met de temperatuur en het felle stralen van de zomerzon, af tot vrijwel nul. Bovendien wordt er in de herfst veel minder op het gras gelopen dan in het voorjaar of in de zomer en zo krijgen de nieuwe grassprieten alle kans om zonder vertrappeld te worden rustig te kunnen groeien.

Een stralend groene lente

Als u ervoor kiest om in het najaar grasmatten te leggen, dan maakt u uzelf daar straks in het voorjaar ongetwijfeld ook heel gelukkig mee. Zodra de eerste warme dagen zich aanbieden en de tuindeuren weer wijd open gaan, stapt u dan immers al een volgroeid gazon op. Dan zit u van de eerste lentezon te genieten op een grasmat die maanden de tijd heeft gekregen om zo sterk te worden dat ze het hele jaar door tegen een stevig stootje kan.