meer bomen

Waarom we weer bomen moeten planten

Waarom we meer bomen moeten planten

Onmisbaar in de tuin

Onze achtertuinen worden steeds saaier en bestaan tegenwoordig vooral nog uit één groot stenen terras. In dit blogartikel breken we een lans voor meer bomen in onze tuinen. De redenen lopen uiteen, maar snijden stuk voor stuk hout. Lees verder en ontdek waarom ook jij meer bomen in je tuin wilt planten.

1. Verkoeling in de zomer

Bomen nemen met hun blad de warmte van de zonnestralen op. Zo voorkomen ze dat deze het grondoppervlak bereiken en de aarde opwarmen. Want doordat de zonnestralen de grond niet bereiken, warmt deze niet op. Dat betekent dat de grond ’s avonds ook niet hoeft af te koelen. Bovendien werken ze als een natuurlijke parasol, omdat ze ook voor schaduw zorgen.

2. Vogels

Vogels hebben een veilige plek nodig om neer te strijken tussen het vliegen door én ze hebben behoefte aan voedsel. Dat vinden ze maar matig in de meeste Nederlandse tuinen, omdat de meesten een woestijn van steen zijn. Eten is er nauwelijks en ze hebben nauwelijks beschutting tegen roofdieren (ook wel bekend als de huiskat). Het is de voornaamste reden dat we minder vogels in de tuin hebben. En dat terwijl het zo prettig is om wat leven in de brouwerij te hebben en te kijken naar hun bedrijvigheid en hun vrolijke gekwetter aan te horen.

3. Tuin wordt interessanter

Zeg nu eerlijk: één groot terras met een aantal potplanten, dat ziet er toch niet uit? Toch is dat de gemiddelde Nederlandse tuin. Door wat tegels te wippen en een paar perkjes aan te leggen wordt het al een stuk beter. Echt leuk wordt een tuin pas met een beetje hoogteverschil in de beplanting. En dat is waar bomen een belangrijke rol in kunnen spelen.

Fruitboom is alles in één

Onze tip: een fruitboom of een laurier kopen voor in de tuin. Dan heb je in één klap meer vogels, verkoeling en een mooiere tuin. En zeg nu zelf: meer leven in de tuin en prachtige fruitbomen die uw tuin visueel een stuk aantrekkelijker maken: dat is toch veel aangenamer dan al dat steen? Meer lezen: schitterend mooi gazon.