grind dak

3 redenen om voor dakgrind te kiezen

Waarom grind op je dak?

Grind op je dak heeft als functie het beschermen van je dak, tegen niet één, maar drie externe factoren. Het is dus niet alleen voor de mooi. In dit artikel lees je alles over de drie voordelen van grind op je dak.

1. Voorkomt opwaaien

Grind op bitumen dakbedekking heeft meerdere functies. Ten eerste heeft het een ballast functie. Het wordt daarom ook wel ballastgrind genoemd. Dit voorkomt dat de dakbedekking opwaait bij veel wind. Zo is je dak beter gewapend tegen harde wind en storm.

2. Verlengt de levensduur

Bitumen daken gaan gemiddeld 25-30 jaar mee. Aan het eind van de levensduur begint het uit te drogen waardoor scheuren ontstaan en hierdoor kun je last krijgen van lekkages. Dit uitdrogen is een gevolg van de vele zonuren die een bitumen dak in de loop der jaren te verwerken krijgt. Door dakgrind op je dak te laten storten schijnt de zon er niet meer rechtstreeks op en gaat je dakbedekking jaren langer mee.

3. Isolerende werking

Een kenmerk van platte daken is dat ze warmte aantrekken. De zon kan er namelijk van alle kanten op schijnen en omdat een bitumen dak zwart is, wordt het extra warm binnen. Een laag dakgrind op je dak zorgt voor betere isolatie, omdat het voorkomt dat de zon de dakbedekking raakt. Dat scheelt al snel een paar graden. En dat maakt al snel het verschil in een hete zomer!

Aandachtspunten bij grind op je dak

Grind op je dak laten storten heeft dus de nodige voordelen. Maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, voordat je het aan laat brengen. Ten eerste moet je dak het natuurlijk aankunnen. Het zijn maar kleine steentjes, maar allemaal samen vertegenwoordigen ze een flink gewicht. Ook kun je niet zomaar iedere soort grind op je dak leggen. Hier heb je speciaal dakgrind voor nodig dat geen scherpe kanten heeft. Anders zou je de dakbedekking kunnen beschadigen en dat was nu juist niet de bedoeling. Meer blogs over wonen vind je hier.